flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Результати анкетування щодо оцінювання роботи суду

18 січня 2019, 12:30

Чернігівським районним судом Чернігівської області на виконання Рішення Ради суддів України №53 від 17 серпня 2018 року у листопаді-грудні 2018 року проведено анкетування суддів та працівників апарату суду за допомогою «Анкети внутрішнього опитування судді» (додаток 2 до Методичного посібника «Застосування Системи оцінювання роботи суду») та «Анкети внутрішнього опитування працівника апарату суду» (додаток 3 до Методичного посібника «Застосування Системи оцінювання роботи суду»).

В опитуванні взяли участь:

  • 6 суддів;
  • 16 працівників апарату суду.

 

Результати опитування.

  

 

v    Анкета внутрішнього опитування судді

 

Питання 1: Якою мірою Ви задоволені умовами праці у Вашому суді?

Середня оцінка за результатами відповідей на 21 питання складає  3,3.  Найвище судді оцінили стиль управління, характерний для голови суду – 4,5 бали, найнижче – кількість залів судових засідань та безпеку у приміщенні суду - 2,2 бали.

 

Питання 2Чи не виникало у Вас відчуття, що навіть за існуючих умов фінансування та матеріально-технічного забезпечення суду, умови могли б бути кращими (тобто наявні ресурси використовуються не зовсім раціонально)?

Половина 50% суддів впевнені, що умови могли бути кращими та у 33,3 % відсотків суддів таке відчуття виникало досить часто. 

 

Питання 3Оцінка голови суду суддями.

Середня оцінка за результатами відповідей на 18 запитань цього розділу складає  4,84.

Найвищий бал (5) заслуговує: професійна підготовка та піклування про колектив; взаєморозуміння з керівником апарату, коректність та ввічливість у службових відносинах, найнижча оцінка (4,4) – за вміння створювати позитивний соціально-психологічного клімату у колективі, попереджати конфлікти та протистояння.

 

Питання 4Оцінка суддями керівника апарату суду.

За результатами відповідей на 17 питань середня оцінка складає 4,3.

 Найвищої оцінки (4,83) заслуговує піклування про колектив а також утримання від дій, що є несумісними з посадою (4,5); найнижчої оцінки (4,2) – вміння налагодити взаємодію з засобами масової інформації та громадськістю та контроль якості роботи та своєчасність виконання завдань.

 

 

Питання 5:Оцінка зборів суддів суддями.

На дев’ять з десяти тверджень щодо оцінки зборів суддів більшість суддів надали відповідь «цілком «так»». Відповідь 100% «так» надали судді на п.5 «збори суддів визначають спеціалізацію суддів з розгляду конкретних категорій справ відповідної юрисдикції за пропозицією голови суду, п. 6 «збори суддів заслуховують звіти суддів, які обіймають адміністративні посади та керівника апарату суду» та п. 10 «збори суддів скликаються не рідше одного разу на три місяці»,.

 

Питання 6Як співвідносяться позиції голови суду та керівника апарату суду при плануванні роботи чи оцінюванні поточної діяльності суду?

50% (3) суддів вважають, що позиції «у більшості випадків збігаються», 33,3% (2) - що «практично завжди збігаються», ще 1-м із суддів надано відповідь «важко сказати».

 

Питання 7Який приблизно відсоток Вашого робочого часу на минулому тижні було витрачено на види робіт(дії), що не мають прямого стосунку до підготовки та розгляду справ?

Всі судді (100%) зазначили, що «такого не було».  

 

Питання 8Чи доводилось Вам протягом останніх 12 місяців працювати після закінчення робочого часу або брати роботу додому? Якщо такі випадки були, то чим це пояснюєте?

4 суддів (66,6%) - дали відповідь «досить часто», 1 суддя (16,7%) зазначив, що це відбувається постійно ще один суддя надав відповідь  -«інколи».

 Серед причин такого 4 суддів (66,6 %) вказує що «загальне навантаження на суд є надто великим», 2 (33,3%) вказують на «нерівномірність розподілу навантаження». 

 

Питання 9Яка з наведених нижче оцінок може охарактеризувати Ваше навантаження (кількість справ, що перебувають у провадженні)?

33,3% суддів вважають, що «справ багато, але в межах розумного», ще 33,3% - 2 судді  що «навантаження до певної міри є надмірним» ще 2 судді вважають, що «навантаження є надмірним».

 

Питання 10Чи є для Вас корисними семінари, тренінги та інші форми навчання, що проходять у Вашому суді?

33,3% - двоє опитаних суддів вважають їх  «дуже корисними», 66,6%  - це четверо суддів - «швидше корисними, ніж ні».

 

Питання 11Негативні характеристики суду. Якою мірою наведене є характерним для Вашого суду?

                  Найбільш нехарактерним з точки зору опитаних суддів є наявність «фаворитів» керівництва, неоднакове відношення керівництва до працівників.

 

 

 Питання 12Характеристики відносин у колективі. Якою мірою наведені ознаки є  характерними для відносин у колективі Вашого суду?

Середня оцінка відповідає значенню «Скоріше характерні, ніж ні». 

 

Питання 13Які зміни відбулися у Вашому суді за останні 12 місяців?

Троє опитаних суддів (50%) вважають, що навантаження зросло, ще троє (50%) - що воно не змінилось.

Жоден з суддів не вважає, що за останні 12 місяців у суді погіршились умови праці. Стан приміщення суду, відносини у колективі, організація роботи та управління – 83,3% опитаних суддів вважають, що вищезазначені показники не змінились.  

 

Додаткове питання 14Які зміни відбулись і Вашому суді за час перебування на посаді нинішнього голови суду?

Жоден суддя не вважає, що за час перебування на посаді нинішнього голови суду в суді погіршились умови праці, стан приміщення суду, відносини у колективі, організація роботи та управління судом. Більшість з опитуваних суддів зазначили, що зміни відбулися на краще.

 

 

 

 

v    Анкета внутрішнього опитування працівника апарату суду

 

Питання 1: Якою мірою Ви задоволені умовами праці у Вашому суді?

 

Середня оцінка за результатами відповідей на 20 питань цього блоку складає  3,76.  Найвище працівники апарату суду  доступ та можливості використання локальної комп’ютерної мережі – 4,5 балів, найнижче – перспективи професійного зростання – 2,77 балів.

 

Питання 2Чи не виникало у Вас відчуття, що навіть за існуючих умов фінансування та матеріально-технічного забезпечення суду, умови могли б бути кращими (тобто наявні ресурси використовуються не зовсім раціонально)?

Більш ніж у третини опитуваних працівників апарату суду ( а саме 37,5%) такі відчуття інколи виникали, 12,5% у цьому впевнені; у 25% - таке відчуття виникало досить часто, а у 12,5% працівників таке відчуття не виникало, 12,5%   опитаним  було важко надати відповідь на це питання.

 

Питання 3Оцінка голови суду працівниками апарату суду.

Середня оцінка за результатами відповідей на 16 запитань цього розділу складає  4,24.

Найвищих балів ( 5 та 4,79 ) заслуговують: «користується авторитетом та повагою суддів» та «утримання від подарунків чи інших дій що не є сумісними з посадою та створюють конфлікт інтересів та можуть сприйматись як такі». Найнижча оцінка – 3,64 за підтримку та впровадження всього нового та передового.

 

Питання 4Оцінка керівника апарату суду працівниками апарату суду.

За результатами відповідей на 17 питань середня оцінка складає 4,3.

 Найвищої оцінки (4,75) заслуговує коректність та ввічливість у службових відносинах; найнижчої оцінки (3,9) – підтримка та впровадження нового та передового

 

Питання 5:Оцінка зборів суддів працівниками апарату суду.

Найвищої оцінки (4,75) заслуговує твердження, що збори суддів Чернігівського районного суду Чернігівської області є авторитетним та незалежним органом суддівського самоврядування. Середня оцінка цього блоку питань – 4,48.

 

Питання 6Як співвідносяться позиції голови суду та керівника апарату суду при плануванні роботи чи оцінюванні поточної діяльності суду?

Більш ніж третині працівників апарату 37,5% було важко надати відповідь на це питання, 31,25% - респондентів відповіли що «практично завжди співпадають», та 31,25%   що «позиції у більшості випадків співпадають».

 

Питання 7Який приблизно відсоток Вашого робочого часу на минулому тижні було витрачено на виконання обов’язків (видів робіт), що прямо чи опосередковано не передбачені Вашими посадовими обов’язками? Якщо такі випадки були, то чию роботу Ви виконували?

56,25% працівників апарату суду зазначили, що «такого не було»;  ще 12,5% працівників зазначили, що до 10% робочого часу витратили на виконання таких обов’язків,  18,75% працівників  відмітили цей час, як « 11 – 30%» та «більше 50%» робочого часу потратили на виконання обов’язків (видів робіт), що прямо чи опосередковано не передбачені посадовими обов’язками - 12,5% працівників.

43,75% опитаних зазначили, що виконували роботу іншого працівника апарату суду, 6,25% - роботу керівника апарату суду, 12,5% - інше.

 

Питання 8Чи доводилось Вам протягом останніх 12 місяців працювати після закінчення робочого часу або брати роботу додому? Якщо такі випадки були, то чим це пояснюєте?

Працювали після закінчення робочого часу: 12,5% - «досить часто», 75% -«інколи», 12,5% - «ніколи».

 Серед причин такого 50% працівників вказують що «загальне навантаження на суд є надто великим», 6,25% працівників апарату суду посилаються на   «нерівномірність розподілу навантаження», 37,5% - вказали «інші причини». 

 

Питання 9Чи є для Вас корисними семінари, тренінги та інші форми навчання, що проходять у Вашому суді?

37,5% опитаних працівників вважають їх  «дуже корисними», 43,75%  - «швидше корисними, ніж ні», а ще 12,5% - «швидше не корисними».

 

 

 

Питання 10Негативні характеристики суду. Якою мірою наведене є характерним для Вашого суду?

                  Найбільш нехарактерним з точки зору опитаних працівників апарату суду є наявність «фаворитів» керівництва, неоднакове відношення керівництва до працівників.

 

 Питання 11Характеристики відносин у колективі. Якою мірою наведені ознаки є  характерними для відносин у колективі Вашого суду?

Середня оцінка відповідає значенню «частково характерні»,  найвища оцінка 4,38 за шанобливе ставлення до відвідувачів суду.

 

Питання 12Які зміни відбулися у Вашому суді за останні 12 місяців?

50% опитаних працівників апарату суду вважають, що навантаження виросло, 50% - що воно не змінилось. В середньому від 50% до 87,5% опитаних працівників вважають, що за останні 12 місяців у суді не змінились умови праці, стан приміщення суду, організація роботи та управління судом. Покращення умов праці відзначили 12,5% працівників, стану приміщення суду – 50%, відносин у колективі – 18,75%, організації роботи та управління судом  -  37,3%.  В той же час 18,75% опитаних працівників зазначили про погіршення відносин у колективі,  6,25% - про погіршення організації роботи та управління судом.

 

Додаткове питання 13Які зміни відбулись у Вашому суді за час перебування на посаді нинішнього голови суду?

З числа опитаних працівників суду лише 3 осіб вважають, що за час перебування на посаді нинішнього голови суду  в суді погіршились відносини у колективі, організація роботи та управління судом. Від 31,25% до 43,75% працівників  зазначили, що відбулися зміни на краще, від 37,5% до 68,75% вважають що ці показники не змінились.