flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуально!!! Cпадкове законодавство.

13 серпня 2013, 09:03
Актуально!!! Роз’яснення спадкового законодавства.
            Наболілим питанням сьогодення для громадян є порядок здійснення права на спадкування. Протягом 2012 року та першого півріччя 2013 року до Чернігівського районного суду Чернігівської області звернулась значна кількість спадкоємців з позовами про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини (95 чол.) та про визнання права власності в порядку спадкування.
            Процедура спадкування у нас асоціюється, м’яко кажучи, з неприємними емоціями, адже цьому передує важка втрата близької людини. Не встигла людина оговтатись, як постає питання спадкування майна.
            Куди звертатися для прийняття спадщини? І скільки це буде коштувати?
            Спершу хочу зазначити, що відповідно до Цивільного кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (Статті 1216, 1217 ЦК України).
            Спадкування поділяється на види через різницю у самій процедурі оформлення спадщини, тож у цій статті ми з вами зупинимося більш детально на спадкуванні за законом.
            Почнемо з того, що спадкування — це право, а не обов’язок спадкоємця. Це означає, що спадкоємець за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Для реалізації права на відмову від спадщини необхідно подати заяву нотаріусу за місцем відкриття спадщини (останнє місце проживання спадкодавця) про відмову від спадщини.
            З чого ж починати, коли спадкоємець не має наміру відмовлятися від спадщини і бажає прийняти її відповідно до закону? Тут важливо знати, що строк для прийняття спадщини обмежений і становить шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Тому спадкоємцям необхідно це мати на увазі і намагатися не пропустити його.
            Якщо ж трапилося так, що строк ви все-таки пропустили, то необхідно в судовому порядку цей строк поновлювати, а це як, розумієте потребує часу, а, можливо, навіть і коштів, якщо доведеться звертатися за допомогою до юристів. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.
            Якщо ж ви все-таки дотрималися встановленого законом шестимісячного строку, то для отримання спадщини необхідно особисто подати відповідну заяву нотаріусу за місцем відкриття спадщини. Процедура оформлення спадщини завершується видачею спадкоємцю свідоцтва про право на спадщину. У разі відмови нотаріальної контори про видачу свідоцтва про право на спадщину у зв’язку з відсутністю правовстановлюючих документів, спадкоємці мають право звернутись з позовом, про визнання права власності у порядку спадкування, до суду. У разі визнання судом права власності на нерухоме майно за спадкоємцем, йому необхідно звернутись до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на підставі рішення суду.
            Наголошую, що державна реєстрація права на спадщину в органах реєстраційної служби на сьогоднішній день не здійснюється.
             То ж моя, порада Вам, шановні читачі, вчасно реалізовувати своє право на спадщину, а якщо вже виникла така ситуація, коли потрібно звертатись до суду, то ласкаво просимо, ми завжди раді Вам допомогти, адже наш обов’язок справедливо і неупереджено вершити правосуддя в державі. Чекаємо Вас за адресою: м. Чернігів, вул. Воровського,4. Тел. 699-590.
 
Голова Чернігівського районного суду Чернігівської області.