flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Он-лайн трансляція судових засідань – важливий компонент права на справедливий суд.

02 листопада 2017, 14:53

Право на публічні слухання важливий компонент права на справедливий суд. Право на публічне слухання засноване на концепції відкритого і прозорого правосуддя, яка служить важливою гарантією інтересів окремих осіб і суспільства в цілому. Проведення публічних слухань допомагає забезпечити прозорість і сумлінність судового процесу та запобігти потенційним зловживання в ході судового процесу.

Приємно відмітити, що задля забезпечення права на публічні слухання українське законодавство передбачає як зйомки, так і трансляції судових засідань. А завдяки плідній співпраці громадських організацій, адвокатів, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, прес-служби органів суддівського самоврядування у 2015 році розроблено та поширено важливий механізм: трансляції судових засідань технічними засобами судів до мережі Інтернет.

Для поширення серед судів, учасників судових процесів, потенційних учасників судових процесів, вільних слухачів та  медіа Експерти ГО «Вектор прав людини», проекту «Суд людською мовою» розробили інфографіку «Трансляції та коментування відкритих судових засідань в Україні» за результатами аналізу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Закону України «Про судоустрій і статус суддів»: