flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд видалився до нарадчої кімнати у справі щодо 15 військовослужбовців ЗС РФ

27 лютого 2024, 16:13

У Чернігівському районному суді Чернігівської області розглянуто по суті кримінальне провадження щодо 15 військовослужбовців збройних сил російської федерації, що обвинувачуються у вчиненні злочину, передбаченого  ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України  (порушення законів та звичаїв війни), а саме у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інші порушення законів і звичаїв війни.

Військовослужбовці  збройних сил російської федерації обвинувачуються в тому, що в березні 2022 року здійснили військове вторгнення та зайняли територію с. Ягідного Чернігівського району Чернігівської області та будучи озброєними автоматичною вогнепальною зброєю під час здійснення контролю українського с. Ягідне, виконуючи явно злочинний наказ командування збройних сил російської федерації, діючи з прямим умислом вчиняли жорстоке поводження з цивільним населенням.

Варто зазначити, що військовослужбовцями  збройних сил російської федерації в підвалі Ягіднянської школи насильно та протиправно утримувалося 368 чоловік цивільного населення в суцільній тисняві, в задушливому просторі без доступу свіжого повітря, в цілковитій темряві, без забезпечення достатньою кількістю питної води та їжі, в антисанітарних умовах.

Через нелюдські умови утримання та ненадання можливості вчасно отримати належну медичну допомогу потерпілим, котрі насильно утримувалися в підвалі школи померло 10 цивільних осіб.

Наразі суд видалився у нарадчу кімнату для постановлення вироку.